Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

Apple School Manager ervaring leidt naar Apple Business Manager

Klanten in een educatieve omgeving waren al langer bekend met Apple School Manager; één omgeving voor het beheren van je apparaten en volumes. Sinds kort heeft Apple nu ook iets soortgelijks voor bedrijven uitgerold: Apple Business Manager. Maar wat is nu net de meerwaarde hiervan voor bedrijven?

Wat heb ik aan Apple Business Manager?

In essentie is Apple Business Manager een web portaal waarmee je gebruikers, apparaten en content kan beheren. Wie eerder al gebruik maakte van VPP of DEP kan nu op één plek terecht om op een automatische manier MacBooks, iMacs en andere computers, iPhones, iPads en zelfs Apple TV's te voorzien van de juiste Apps, boeken, instellingen en eventuele beperkingen.

 

Hoe pak ik dit aan?

Centraal in het hele gebeuren staat een MDM-server. Dit is de tool die het eigenlijke werk gaat uitvoeren en waarmee jouw toestellen communiceren en instructies ontvangen. Het is dus belangrijk om de juiste keuzes te maken op dit vlak. Bied je deze dienst aan vanop een eigen server, of maak je gebruik van een cloud dienst? Het hebben van een tool is echter niet voldoende. De tool op zich moet gebruikt én onderhouden worden. Jouw medewerkers willen immers zo snel als mogelijk die nieuwste versies van iOS en macOS gaan gebruiken. Ga je zelf investeren in de kennis die nodig is of laat je het specialistenwerk aan een andere, gespecialiseerde, partij over?

 

Hoe werkt Apple Business Manager?

Het basisidee is dat ABM een bovenliggende laag is die de aankoper en hardware leverancier(s) een doorgeefluik biedt naar jouw MDM-server.

Een schema verduidelijkt veel, en toont dat het logisch is om de aankoopdienst en hardware leveranciers geen rechtstreekse toegang te geven op jouw MDM-server. Anders dan vroeger kan je vandaag Apple hardware 'op elke hoek van de straat' kopen en zijn we minder en minder afhankelijk van één bepaalde hardware leverancier.

 

Wat is de meerwaarde?

De meerwaarde zit hem in de eenvoud. Voordien hadden we verschillende diensten (VPP, DEP, ...) die allemaal apart met de MDM-server gekoppeld moesten worden. Vandaag volstaat het om in Apple Business Manager in te stappen om:

  • Nieuwe toestellen automatisch aan jouw MDM-server te koppelen (Zero touch deployment)
  • Apps in volume aan te kopen zodat de organisatie ook de juridische eigenaar is (en blijft)
  • Beheerdersrechten en -rollen aan de hand van verschillende - persoonlijke - Apple ID's. Zo bewaar je controle over toegangsrechten, ook nadat een medewerker geen medewerker meer is.

Maakte je vroeger al gebruik van VPP of DEP, kan je nu bijwerken naar ABM aan de hand van deze instructies.

Hoe je aan de slag kan met AMB lees je in deze handleiding.

Eerder verschenen

24 mrt, 2021

“Tsunami van cyberaanvallen”… Heb jij je risico analyse gemaakt?

“Cybersecuritycentrum luidt noodklok over 'tsunami aan cyberaanvallen'”, lees je ’s ochtends in de krant.

Je vraagt je af of je je hier als bedrijfsleider zorgen over moet maken. Je bedrijfsnetwerk schuilt achter een firewall en op al je clients draait wellicht anti-virus software. Nietwaar? Maar wat betekent al die drukte in de media toch? De bedrijven die gehackt werden zullen toch ook wel anti-virus software geïnstalleerd hebben? Toch?


2 feb, 2021

Help! De marketingafdeling wil met een Mac aan de slag

Dat Apple apparaten al lang populair zijn bij creatievelingen is niet nieuw. Vandaag horen we de vraag naar MacBooks, iMacs of iPads ook in andere afdelingen weerklinken. Moeilijk, onmogelijk of een fluitje van een cent?


28 juli, 2020

Software installeren en onderhouden voor thuiswerkers

Of het nu gaat over het ter beschikking stellen van nieuwe devices of het onderhouden van je bestaande computerpark, sinds het thuiswerken zijn er enkele zaken fundamenteel veranderd. Recent werden weer enkele gevaarlijke security gaten gedicht in populaire softwareoplossingen in bedrijven. Hoe zijn we zeker dat onze vloot up-to-date en beveiligd blijft?


29 apr, 2020

Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.


23 mrt, 2020

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.


12 mrt, 2020

Digitale hygiëne is ook belangrijk!

Naast fysieke maatregelen is het ook belangrijk om ook enkele digitale hygiëneregels onder de aandacht te brengen. Let vandaag op voor overhaaste beslissingen waar je de gevolgen voor later niet van kan inschatten.


17 feb, 2020

Ransomware, traagheid is dodelijk!

Alweer een groot bedrijf, instelling, stad of gemeente getroffen door een cyberaanval. We schrikken niet meer van de berichtgeving en staan er nog nauwelijks bij stil. 


7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers. 


31 okt, 2019

Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?

Een Mac is toch super simpel! Uitpakken, aanzetten, software installeren en werken. Dat klopt. Als we spreken over een eigen toestel, dan werkt deze aanpak prima. Is het toestel echter eigendom van je werkgever, dan moet je toch even opletten!