Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

Hoe komt het dat macOS updates en upgrades zo “moeilijk” geworden zijn?

macOS updates

Het up-to-date houden van je Mac-vloot is tegenwoordig een andere aangelegenheid dan vroeger. Voordat macOS 12 uitkwam, konden we OTA-updates toepassen met behulp van .pkg-installers die we op de supportpagina's van Apple's website konden downloaden. We konden deze installeren via onze favoriete deployment tool en deze toewijzen aan groepen computers, waarna we klaar waren. 

Tegenwoordig maken we gebruik van Universal Mac Assistant (UMA) om updates en upgrades uit te voeren. Deze vereisen een sealed system volume en kunnen sinds macOS 12.3 ook door niet-beheerders uitgevoerd worden. Voor Apple Silicon computers, zoals de M1 en M2, is volume ownership vereist. Alleen de noodzakelijke onderdelen worden gedownload, wat leidt tot een beter gebruik van bandbreedte en minder installatie-tijd voor het toepassen van de update. Als er een incrementele update beschikbaar is, zal deze toegepast worden, anders zal een volledige installer worden uitgevoerd. 

Updates en upgrades kunnen via een MDM-server worden uitgesteld, met een maximale uitstelperiode van 90 dagen. Dit kan afzonderlijk worden ingesteld voor updates en upgrades. We spreken van een upgrade, zoals van macOS 12.x naar macOS 13.x, of een update, zoals van macOS 13.1 naar macOS 13.2. 

Toevallig is het nu 90 dagen geleden dat macOS 13 Ventura beschikbaar werd gesteld. Als je upgrades uitstelt voor de maximale duur van 90 dagen en updates uitstelt voor bijvoorbeeld 14 dagen, krijg je vandaag de melding dat macOS 13 Ventura beschikbaar is voor installatie. Direct na de installatie krijg je een melding dat de update naar macOS 13.1 beschikbaar is, omdat deze ouder is dan 14 dagen. Ongeveer 14 dagen geleden werd macOS 13.2 uitgebracht, waardoor je snel weer een melding krijgt om te updaten naar macOS 13.2. Zoals je ziet, is dit niet bepaald een aangename gebruikerservaring. 

Een bijkomend aspect is dat Apple duidelijkheid heeft gebracht over het standpunt rond Security Updates. We moeten ervan uitgaan dat enkel de recentste versie van macOS volledig gepatched is. Dat wil niet zeggen dat macOS 12 Monterey geen security updates meer krijgt, maar de focus gaat naar macOS 13 Ventura. In de praktijk zal dit zich manifesteren in het vertraagd uitbrengen van security patches voor “oudere” versies van macOS. 

Als je meer wilt weten over updates, upgrades en security patches en welke de beste strategie is voor jouw organisatie, neem dan gerust contact met ons op

Eerder verschenen

31 jan, 2023

Hoe komt het dat macOS updates en upgrades zo “moeilijk” geworden zijn?

Het up-to-date houden van je Mac-vloot is tegenwoordig een andere aangelegenheid dan vroeger. Voordat macOS 12 uitkwam, konden we OTA-updates toepassen met behulp van .pkg-installers die we op de supportpagina's van Apple's website konden downloaden. We konden deze installeren via onze favoriete deployment tool en deze toewijzen aan groepen computers, waarna we klaar waren. 


24 mrt, 2021

“Tsunami van cyberaanvallen”… Heb jij je risico analyse gemaakt?

“Cybersecuritycentrum luidt noodklok over 'tsunami aan cyberaanvallen'”, lees je ’s ochtends in de krant.

Je vraagt je af of je je hier als bedrijfsleider zorgen over moet maken. Je bedrijfsnetwerk schuilt achter een firewall en op al je clients draait wellicht anti-virus software. Nietwaar? Maar wat betekent al die drukte in de media toch? De bedrijven die gehackt werden zullen toch ook wel anti-virus software geïnstalleerd hebben? Toch?


2 feb, 2021

Help! De marketingafdeling wil met een Mac aan de slag

Dat Apple apparaten al lang populair zijn bij creatievelingen is niet nieuw. Vandaag horen we de vraag naar MacBooks, iMacs of iPads ook in andere afdelingen weerklinken. Moeilijk, onmogelijk of een fluitje van een cent?


28 juli, 2020

Software installeren en onderhouden voor thuiswerkers

Of het nu gaat over het ter beschikking stellen van nieuwe devices of het onderhouden van je bestaande computerpark, sinds het thuiswerken zijn er enkele zaken fundamenteel veranderd. Recent werden weer enkele gevaarlijke security gaten gedicht in populaire softwareoplossingen in bedrijven. Hoe zijn we zeker dat onze vloot up-to-date en beveiligd blijft?


29 apr, 2020

Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.


23 mrt, 2020

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.


12 mrt, 2020

Digitale hygiëne is ook belangrijk!

Naast fysieke maatregelen is het ook belangrijk om ook enkele digitale hygiëneregels onder de aandacht te brengen. Let vandaag op voor overhaaste beslissingen waar je de gevolgen voor later niet van kan inschatten.


17 feb, 2020

Ransomware, traagheid is dodelijk!

Alweer een groot bedrijf, instelling, stad of gemeente getroffen door een cyberaanval. We schrikken niet meer van de berichtgeving en staan er nog nauwelijks bij stil. 


7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers.