Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

Lijkt je Mac steeds trager te worden?

Trage Mac

We horen het wel vaker bij klanten: "Mijn Mac wordt precies een beetje trager". Hoewel het een subjectief gegeven is, zit er vaak toch een kern van waarheid in. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we ermee omgaan?

Het filesysteem

In de recentste versies van macOS is Apple overgestapt van HFS+ naar APFS. Deze aanpassing, die zich volledig onder de motorkap bevindt en dus onzichtbaar is voor de gebruiker, was broodnodig. APFS biedt tal van voordelen en niet enkel op vlak van beveiliging of encryptie zoals vaak bovenaan het lijstje staat. Technologisch zijn er de jongste jaren enorme stappen gezet. Zo is SSD-opslag de norm geworden. Vroeger supersnel en superduur, vandaag nog steeds supersnel, maar gelukkig minder duur. APFS is “gemaakt” voor SSD-opslag. Beschikt jouw Mac nog over een “spinning drive”? Dan ga je merken dat deze een stuk minder vlot werkt nadat je (automatisch) bent overgestapt op APFS.

 

Tijd dus om je Mac te vernieuwen?

Er zijn diverse bedrijven die zogenaamde “after-market upgrades” aanbieden. Ben je niet zo handig met mini schroevendraaiers? Geen probleem want ook in de Benelux zijn er diverse bedrijven die de upgrades voor jou uitvoeren, zelfs on-site.

Vernieuwen kan uiteraard ook. Vraag je reseller in dat geval zeker om je nieuwe Mac te registreren in Apple Business Manager, en hoor zeker ook even na of er een overname bod gedaan kan worden op jouw huidige computer(s). Bij zo’n overname is het zeker van belang dat de aanwezige data op een veilige manier verwijderd wordt . Dit kan in vele gevallen zelfs met een certificaat als bewijs. Zoek je de nodige contacten, Allington helpt je graag verder.

 

Applicaties vragen steeds meer van je computer

Hoewel een Mac vaak langer meegaat en langer wordt voorzien van security en macOS updates hoef je deze niet eeuwig in je computerpark te houden. Vaak zien we Mac’s van wel 6, 7 of 8 jaar oud opduiken. Een prima investering dus, boekhoudkundig gezien.
Hoewel ze het technisch gezien “nog wel doen”, zijn ze vaak niet krachtig genoeg meer voor de huidige generatie toepassingen. Laat je ze werken “met de software van toen” is het allemaal prima. Bedenk in dat geval wel dat die oude software niet meer up-to-date is qua beveiliging. Toch maar upgraden dan?
Via een (automatische) inventaris kan Allington heel snel de ouderdom van je computerpark en software in kaart brengen. Handig om met reële en up-to-date data de juiste beslissing te nemen.

 

Cloud software wacht niet

Steeds meer toepassingen werken (gedeeltelijk) via de Cloud. Een stevige netwerk- en internetverbinding is dus onontbeerlijk. Ook je netwerk infrastructuur zoals Wi-Fi antennes, netwerkswitches en firewalls mogen niet achterblijven. Een firewall van 5 jaar oud dien je te vervangen. De technieken die 5 jaar geleden gangbaar en afdoend waren voor de beveiliging van je netwerken en gegevens, zijn dat vandaag niet meer. Denk maar aan phishing, ransomware of DDoS aanvallen. Ook op vlak van doorvoer- en verwerkingssnelheid van gegevens zijn de laatste jaren enorme stappen gezet. Ook al beschikt je firewall over gigabit poortjes, dan wil dat nog niet zeggen dat je gegevens ook aan die snelheid verwerkt kunnen worden. Maak je gebruik van VPN-verbindingen? Opnieuw zijn de standaarden van 5 jaar geleden, vandaag alweer achterhaald.

 

Je computer eens opkuisen

Je kent het wel, na verloop van tijd vervang je de ene toepassing door een andere. Beetje sneller, meer functionaliteit, … Vaak blijven de oude toepassingen nog geïnstalleerd staan op je computer. Af en toe eens een clean install, of herinstallatie van je Mac uitvoeren kan zeker geen kwaad, het is alleen tijdrovend. Vandaag de dag is client management veel toegankelijker dan vroeger. Hiermee kan je oude toepassingen vervangen door hun nieuwe variant (dus geen restanten meer) alsook de setup of inrichting van je computer verregaand automatiseren. Een clean install hoeft dus geen tijdrovende klus meer te zijn.

 

Een trage back-up of veeleisende antivirus

Een solide beveiliging van je computer(s) mag je vandaag zeker niet over het hoofd zien. Meer nog, de huidige aanpak is fundamenteel verschillend in vergelijking met een aantal jaren geleden. Een reactieve anti-virus oplossing, die op geregelde tijdstippen heel je schijf nakijkt, werkt niet alleen vertragend, vaak holt ze ook achter de feiten aan. Een pro-actieve benadering met een mix van oplossingen die zowel op je netwerk infrastructuur, (cloud-) servers en de zogenaamde endpoints (computers, maar ook tablets en telefoons) verdacht gedrag gaat blokkeren of rapporteren, geniet vandaag de voorkeur.

 

Conclusie

Je merkt het al, er zijn tal van factoren die een rol van betekenis spelen. Wil je graag eens van gedachten wisselen, of je huidige benadering toetsen aan de mogelijkheden van vandaag, neem dan zeker even contact op.

 

Wat betekenen die moeilijke woorden?

Phishing is een aanvalstechniek om (onopvallend) gegevens te vergaren, meestal login gegevens. De aanvaller krijgt zo toegang tot gegevens die afgeschermd zijn door een login.

Ransomware is dan weer het (onopvallend) laten uitvoeren van een applicatie die ervoor zorgt dat jouw gegevens versleuteld worden. Enkel na het betalen van “losgeld” worden de gegevens zogenaamd terug vrijgegeven. Iets waar je best niet op ingaat.

Een DDoS aanval is het (laten) bestoken van een doelwit met gegevens om zo jouw internet- of netwerkverbinding te overbelasten. Het contact met jouw klanten, leveranciers of andere systemen zal hierdoor verstoord worden.

Client management is een methodiek waarbij je computers in een gewenste staat gebracht en gehouden wordt. De juiste applicaties en instellingen zijn voor iedereen in je team gelijktijdig actief zodat samenwerken eenvoudiger verloopt.

Eerder verschenen

24 mrt, 2021

“Tsunami van cyberaanvallen”… Heb jij je risico analyse gemaakt?

“Cybersecuritycentrum luidt noodklok over 'tsunami aan cyberaanvallen'”, lees je ’s ochtends in de krant.

Je vraagt je af of je je hier als bedrijfsleider zorgen over moet maken. Je bedrijfsnetwerk schuilt achter een firewall en op al je clients draait wellicht anti-virus software. Nietwaar? Maar wat betekent al die drukte in de media toch? De bedrijven die gehackt werden zullen toch ook wel anti-virus software geïnstalleerd hebben? Toch?


2 feb, 2021

Help! De marketingafdeling wil met een Mac aan de slag

Dat Apple apparaten al lang populair zijn bij creatievelingen is niet nieuw. Vandaag horen we de vraag naar MacBooks, iMacs of iPads ook in andere afdelingen weerklinken. Moeilijk, onmogelijk of een fluitje van een cent?


28 juli, 2020

Software installeren en onderhouden voor thuiswerkers

Of het nu gaat over het ter beschikking stellen van nieuwe devices of het onderhouden van je bestaande computerpark, sinds het thuiswerken zijn er enkele zaken fundamenteel veranderd. Recent werden weer enkele gevaarlijke security gaten gedicht in populaire softwareoplossingen in bedrijven. Hoe zijn we zeker dat onze vloot up-to-date en beveiligd blijft?


29 apr, 2020

Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.


23 mrt, 2020

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.


12 mrt, 2020

Digitale hygiëne is ook belangrijk!

Naast fysieke maatregelen is het ook belangrijk om ook enkele digitale hygiëneregels onder de aandacht te brengen. Let vandaag op voor overhaaste beslissingen waar je de gevolgen voor later niet van kan inschatten.


17 feb, 2020

Ransomware, traagheid is dodelijk!

Alweer een groot bedrijf, instelling, stad of gemeente getroffen door een cyberaanval. We schrikken niet meer van de berichtgeving en staan er nog nauwelijks bij stil. 


7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers. 


31 okt, 2019

Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?

Een Mac is toch super simpel! Uitpakken, aanzetten, software installeren en werken. Dat klopt. Als we spreken over een eigen toestel, dan werkt deze aanpak prima. Is het toestel echter eigendom van je werkgever, dan moet je toch even opletten!