Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

Help! De marketingafdeling wil met een Mac aan de slag

Microsoft Teams op een Macbook in home office

Dat Apple apparaten al lang populair zijn bij creatievelingen is niet nieuw. Vandaag horen we de vraag naar MacBooks, iMacs of iPads ook in andere afdelingen weerklinken. Moeilijk, onmogelijk of een fluitje van een cent?

De toepassingen en de processen

Eerst even duidelijk stellen: iedere computer in je omgeving dient een doel, deze is geïntegreerd in je bedrijfsprocessen en die bedrijfsprocessen bepalen of het moeilijk, makkelijk of onmogelijk is om (ook) Apple apparaten aan te bieden of te laten gebruiken in je bedrijf of afdeling. Om eerlijk te zijn, "onmogelijk" zien we zelden of nooit.

Je toepassingen

Welke toepassingen gebruik je? Is dit "standaard" software zoals de toepassingen van Microsoft Office, dan zit je goed. Microsoft heeft in een recente blog nogmaals hun engagement uitgesproken richting het Apple platform. Enkele weken nadat de eerste mac's met de fantastische Apple M1 processor op de markt verschenen, waren de Office toepassingen klaar voor deze nieuwe architectuur. Maar het gaat veel verder dan "beschikbare updates". De Office toepassingen beschikken net zoals de versies voor Windows over de laatste nieuwe snufjes om nog makkelijker samen te werken en maken vlot gebruik van SharePoint en Teams voor de moderne werkplek.

De Adobe toepassingen zoals Photoshop, Illustrator en InDesign, maar ook alle toepassingen die te maken hebben met bewegend of geanimeerd beeld werken al jaren minstens even performant (of in bepaalde omstandigheden zelfs beter) op een Mac. Net zoals Microsoft biedt Adobe zijn software aan via een Cloud licentie. Hierdoor maakt het alvast niet meer uit of je de software nu gebruikt op Windows of op een Mac. Voor een steeds groeiend aantal applicaties bestaan er zelfs speciale iPad versies (later meer hierover) waardoor je super precies te werk kan gaan met je Apple Pencil of je mobiele collega's of fieldwerkers (werk-) bonnen kan laten ondertekenen of aantekeningen laten maken die rechtstreeks beschikbaar worden voor de backoffice collega's.

Voor de business applicaties pur-sang zoals CRM-toepassingen, zien we al langer dat de weg naar web- of cloud toepassingen is ingeslagen. Dankzij de geavanceerde en vooruitstrevende beveiliging en privacy benadering die Apple toepast, kan je hier op je twee oren slapen.

Adobe Photoshop, Illustrator etc op iPad

We hadden het er eerder al over: Adobe brengt steeds meer toepassingen naar het iPad platform. Samen met de Apple Pencil is dit een zéér krachtige tool. Maar weet dat naast het “native” werken met bijvoorbeeld Photoshop op je iPad, er nog een andere mogelijkheid bestaat om je Apple Pencil te gebruiken, en dat is via Sidecar. Deze functionaliteit geeft je de mogelijkheid om  je iPad te gebruiken als extra scherm van je computer, inclusief de ondersteuning van je tekengereedschap. Informeer dus zeker bij je collega’s wat men juist voor ogen heeft en hoe je dit technisch op de wereld kan krijgen.

Bestanden delen en samenwerken

Toegang tot de benodigde bestanden is essentieel en het structureren van deze bestanden is vaak een hele uitdaging. Steeds meer toepassingen hebben hun eigen opslag- of cloudplatform. Denk aan Sharepoint voor Microsoft Office toepassingen maar ook aan Creative Cloud voor de Adobe applicaties. Dit is een groot contrast met de klassieke fileserver waar we alles in een zelf verzonnen (en vaak super efficiënte) structuur plaatsten.

Het vereist inzicht in de mogelijkheden en eigenschappen van ieder cloud platform om een efficiënte structuur uit te denken. Helaas is er geen “one size fits all” oplossing en zien we te vaak inefficiënte of onmogelijke voorstellen, of (pogingen tot) implementaties. Zeg nu zelf, dat is toch super jammer…

Beveiliging, antivirus en beheer van macOS toestellen

Voor een extra laag op vlak van beveiliging zien we dat steeds meer grote spelers ook ondersteuning bieden voor Apple in hun oplossingen. Het is dus vandaag perfect mogelijk om je macOS computers mee te integreren in de meeste endpoint protection oplossingen zoals bijvoorbeeld Microsoft Defender ATP, CrowdStike Falcon, Cisco AMP, Palo Alto Traps (Cortex XDR) of SentinelOne. Voor dit soort toepassingen is het vaak handig (of essentieel) dat je Mac's voorzien zijn van een MDM-koppeling. Ook hier kan je voor basis functionaliteit aan de slag met Intune of Microsoft endpoint manager. Wil je alle toeters en bellen ter beschikking hebben, weet dan dat er gespecialiseerde oplossingen bestaan die focussen op de specifieke noden of mogelijkheden van mac gebruikers en mooi geïntegreerd kunnen worden met Microsoft Endpoint Manager en een Windows Autopilot ervaring bieden. Aangezien deze toepassingen specifiek gericht zijn op het Apple platform bieden we graag onze expertise aan op vlak van wegwijs, training, implementatie en indien gewenst voeren we zelfs het werk voor je uit!

Training en ondersteuning

Ten slotte is er nog de ondersteuning voor de eindgebruiker. Wil je dit in eerste lijn zelf organiseren bestaat er de ‘Apple Certified Training voor Support Essentials’ waar je oa de 'ins-and-outs' van de mac leert kennen, gebruik leert maken van de ingebouwde troubleshooting toepassingen en inzicht krijgt hoe het 'onder de motorkap' allemaal werkt. Wil je een opleiding op maat van je omgeving, dan kunnen we ook dat voor je regelen!

Eerder verschenen

31 jan, 2023

Hoe komt het dat macOS updates en upgrades zo “moeilijk” geworden zijn?

Het up-to-date houden van je Mac-vloot is tegenwoordig een andere aangelegenheid dan vroeger. Voordat macOS 12 uitkwam, konden we OTA-updates toepassen met behulp van .pkg-installers die we op de supportpagina's van Apple's website konden downloaden. We konden deze installeren via onze favoriete deployment tool en deze toewijzen aan groepen computers, waarna we klaar waren. 


24 mrt, 2021

“Tsunami van cyberaanvallen”… Heb jij je risico analyse gemaakt?

“Cybersecuritycentrum luidt noodklok over 'tsunami aan cyberaanvallen'”, lees je ’s ochtends in de krant.

Je vraagt je af of je je hier als bedrijfsleider zorgen over moet maken. Je bedrijfsnetwerk schuilt achter een firewall en op al je clients draait wellicht anti-virus software. Nietwaar? Maar wat betekent al die drukte in de media toch? De bedrijven die gehackt werden zullen toch ook wel anti-virus software geïnstalleerd hebben? Toch?


2 feb, 2021

Help! De marketingafdeling wil met een Mac aan de slag

Dat Apple apparaten al lang populair zijn bij creatievelingen is niet nieuw. Vandaag horen we de vraag naar MacBooks, iMacs of iPads ook in andere afdelingen weerklinken. Moeilijk, onmogelijk of een fluitje van een cent?


28 juli, 2020

Software installeren en onderhouden voor thuiswerkers

Of het nu gaat over het ter beschikking stellen van nieuwe devices of het onderhouden van je bestaande computerpark, sinds het thuiswerken zijn er enkele zaken fundamenteel veranderd. Recent werden weer enkele gevaarlijke security gaten gedicht in populaire softwareoplossingen in bedrijven. Hoe zijn we zeker dat onze vloot up-to-date en beveiligd blijft?


29 apr, 2020

Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.


23 mrt, 2020

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.


12 mrt, 2020

Digitale hygiëne is ook belangrijk!

Naast fysieke maatregelen is het ook belangrijk om ook enkele digitale hygiëneregels onder de aandacht te brengen. Let vandaag op voor overhaaste beslissingen waar je de gevolgen voor later niet van kan inschatten.


17 feb, 2020

Ransomware, traagheid is dodelijk!

Alweer een groot bedrijf, instelling, stad of gemeente getroffen door een cyberaanval. We schrikken niet meer van de berichtgeving en staan er nog nauwelijks bij stil. 


7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers.