Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Thuiswerken chatdiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.

 

Hals over kop?

In organisaties waar werken op afstand tot voor kort ongebruikelijk was, ontstaat er een acute nood om daar verandering in te brengen. Snelheid is belangrijk dus worden andere aspecten automatisch onbelangrijk(er).

 

Gratis diensten.

“If the service is free, you are the product” 

Het is een gekende uitspraak. Vanuit particulier standpunt kennen en gebruiken we al geruime tijd allerlei gratis (cloud-) diensten. Bij het risico dat iemand mee kan kijken staan we niet stil of nemen we voor lief.

Vanuit het standpunt van de organisatie is dit een niet te onderschatten risico. Als een (cloud-) dienst zowel een gratis als een betalende (business) variant aanbiedt, maak dan voor jezelf even de analyse waar het verschil zit. 

De kans is klein dat er effectief een persoon van vlees en bloed mee zit te lezen, akkoord. Er zijn ondertussen wél al gevallen aan het licht gekomen waar machines meelezen. Meestal onder het mom van: “ter verbetering van de dienstverlening”. Opnieuw, enige waakzaamheid is hier gewenst. Het zou ook perfect kunnen dat de dienst net gratis is omdat de aanbieder uw gegevens gebruikt voor eigen gewin. Denk aan marketing of verkoop aan derden. Een ander aspect is dat de aanbieder van een gratis dienst zich waarschijnlijk minder goed kan beschermen tegen digitale criminelen.

 

Phishing, ransomware en ander gedoe.

Net zoals voor communicatie schakelen we massaal tools in om grote bestanden door te geven. Er zal snel een gewenning ontstaan voor dit soort bestandsuitwisseling. Hier spelen mensen met minder goede bedoelingen uiteraard ook snel op in. Het advies blijft hetzelfde als voorheen: klik niet zomaar alles open. Andersom, stuur je bestanden door aan een collega, klant of business partner, kondig dat dan even aan. “Hey, de bestanden komen er zodadelijk aan. Je krijgt een download link via e-mail.” Krijg je zo’n mail van iemand waar je zonet mee aan het telefoneren was, dan ben je nagenoeg zeker. Krijg je zo’n mail van iemand waar je net via een gratis chat-dienst mee aan het communiceren was,… Misschien ben ik paranoia aan het worden ;-)

Eerder verschenen

28 juli, 2020

Software installeren en onderhouden voor thuiswerkers

Of het nu gaat over het ter beschikking stellen van nieuwe devices of het onderhouden van je bestaande computerpark, sinds het thuiswerken zijn er enkele zaken fundamenteel veranderd. Recent werden weer enkele gevaarlijke security gaten gedicht in populaire softwareoplossingen in bedrijven. Hoe zijn we zeker dat onze vloot up-to-date en beveiligd blijft?


29 apr, 2020

Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.


23 mrt, 2020

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.


12 mrt, 2020

Digitale hygiëne is ook belangrijk!

Naast fysieke maatregelen is het ook belangrijk om ook enkele digitale hygiëneregels onder de aandacht te brengen. Let vandaag op voor overhaaste beslissingen waar je de gevolgen voor later niet van kan inschatten.


17 feb, 2020

Ransomware, traagheid is dodelijk!

Alweer een groot bedrijf, instelling, stad of gemeente getroffen door een cyberaanval. We schrikken niet meer van de berichtgeving en staan er nog nauwelijks bij stil. 


7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers. 


31 okt, 2019

Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?

Een Mac is toch super simpel! Uitpakken, aanzetten, software installeren en werken. Dat klopt. Als we spreken over een eigen toestel, dan werkt deze aanpak prima. Is het toestel echter eigendom van je werkgever, dan moet je toch even opletten!


28 okt, 2019

Ernstig datalek bij Adobe: Waar moeten we op letten?

Zaterdag 26 oktober 2019 werd bekend dat eerder deze maand een veiligheidslek werd ontdekt waarbij gegevens van Adobe gebruikers publiek beschikbaar waren. 


14 okt, 2019

macOS Catalina: Are you ready?

Wat doe ik nu best, updaten of toch nog even de kat uit de boom kijken?