Apple School Manager ervaring leidt naar Apple Business Manager

Klanten in een educatieve omgeving waren al langer bekend met Apple School Manager; één omgeving voor het beheren van je apparaten en volumes. Sinds kort heeft Apple nu ook iets soortgelijks voor bedrijven uitgerold: Apple Business Manager. Maar wat is nu net de meerwaarde hiervan voor bedrijven?

Wat heb ik aan Apple Business Manager?

In essentie is Apple Business Manager een web portaal waarmee je gebruikers, apparaten en content kan beheren. Wie eerder al gebruik maakte van VPP of DEP kan nu op één plek terecht om op een automatische manier MacBooks, iMacs en andere computers, iPhones, iPads en zelfs Apple TV’s te voorzien van de juiste Apps, boeken, instellingen en eventuele beperkingen.

Hoe pak ik dit aan?

Centraal in het hele gebeuren staat een MDM-server. Dit is de tool die het eigenlijke werk gaat uitvoeren en waarmee jouw toestellen communiceren en instructies ontvangen. Het is dus belangrijk om de juiste keuzes te maken op dit vlak. Bied je deze dienst aan vanop een eigen server, of maak je gebruik van een cloud dienst? Het hebben van een tool is echter niet voldoende. De tool op zich moet gebruikt én onderhouden worden. Jouw medewerkers willen immers zo snel als mogelijk die nieuwste versies van iOS en macOS gaan gebruiken. Ga je zelf investeren in de kennis die nodig is of laat je het specialistenwerk aan een andere, gespecialiseerde, partij over?

Hoe werkt Apple Business Manager?

Het basisidee is dat ABM een bovenliggende laag is die de aankoper en hardware leverancier(s) een doorgeefluik biedt naar jouw MDM-server.

Een schema verduidelijkt veel, en toont dat het logisch is om de aankoopdienst en hardware leveranciers geen rechtstreekse toegang te geven op jouw MDM-server. Anders dan vroeger kan je vandaag Apple hardware ‘op elke hoek van de straat’ kopen en zijn we minder en minder afhankelijk van één bepaalde hardware leverancier.

Wat is de meerwaarde?

De meerwaarde zit hem in de eenvoud. Voordien hadden we verschillende diensten (VPP, DEP, …) die allemaal apart met de MDM-server gekoppeld moesten worden. Vandaag volstaat het om in Apple Business Manager in te stappen om:

  • Nieuwe toestellen automatisch aan jouw MDM-server te koppelen (Zero touch deployment)
  • Apps in volume aan te kopen zodat de organisatie ook de juridische eigenaar is (en blijft)
  • Beheerdersrechten en -rollen aan de hand van verschillende – persoonlijke – Apple ID’s. Zo bewaar je controle over toegangsrechten, ook nadat een medewerker geen medewerker meer is.

Maakte je vroeger al gebruik van VPP of DEP, kan je nu bijwerken naar ABM aan de hand van deze instructies.

Hoe je aan de slag kan met AMB lees je in deze handleiding.

Contacteer ons