Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

De toekomst van USB-C

USB-C

Een domme keuze of is Apple pionier?

Apple kiest voor haar MacBook (Pro) resoluut voor USB-C technologie. Een vreemde, en volgens sommigen een egoïstische keuze, maar volgens Apple een weloverwogen beslissing om plaats te besparen. 

Hoewel dit in eerste instantie beperkingen lijken, zijn we ervan overtuigd dat het in de toekomst bevrijdend zal werken.

Ooit was er een generatie die in zijn auto audio cassettes had liggen om muziek te beluisteren. Later werden die vervangen door CD's. Maar de compartimenten in deuren en het dashboardkastje lag vol met cassettes en CD’s. Nu verbind ik mijn iPhone door middel van Bluetooth met de radio en beschik ik dankzij Apple Music of Spotify over zowat elk album, van elke artiest, op elk moment, zonder dat mijn auto er slordig  bij ligt. En dankzij streaming providers zoals Netflix, AppleTV, HBO,… hebben we geen kasten vol Dvd's en Blu-ray's meer nodig.

Niemand vindt verandering leuk, maar zodra we er in mee gaan, merken we vaak de voordelen en het gebruiksgemak.

 

De overgangsfase met adapters

Als USB-C de standaard wordt, dan zullen al snel USB sticks met een USB-C aansluiting ook de standaard worden. Ook monitoren worden vaker door middel van USB-C aangesloten. En verder zijn de meeste toestellen zoals printers, muizen en toetsenborden gewoon eenvoudiger in gebruik als je ze wireless kan verbinden (en opladen via USB-C).

Als je presentaties geeft herken je vast de VGA aansluiting nog wel. VGA voor beeld is al zo oud als PS2 voor muis en toetsenbord (wie kent dit nog?). De maximale resolutie die met een VGA aansluiting mogelijk is, is niet aangepast aan de resolutie van de huidige laptops en hun PowerPoint presentatie.

Maar er zijn gelukkig nog adapters (o.a. Dell, Satechi) die USB-C omzetten naar USB 3.0, VGA, HDMI, UTP, SD-Card,.. En al deze aansluitmogelijkheden zijn steeds vaker terug te vinden als 1 oplossing.

En binnenkort verbinden we allemaal draadloos. De technologie is reeds beschikbaar en wordt nu al vaak aangeboden in Smart TV's, digitale whiteboards, enz.

 

Conclusie:

Als alle fabrikanten het voorbeeld van Apple en Microsoft Surface volgen, dan verdienen ze voorlopig nog een extraatje aan accessoires, maar in de toekomst zullen alle toestellen eenvoudiger en vlotter aan te sluiten zijn en hoeven we slechts 1 kabel mee te nemen als we op reis gaan.

 

Eerder verschenen

24 mrt, 2021

“Tsunami van cyberaanvallen”… Heb jij je risico analyse gemaakt?

“Cybersecuritycentrum luidt noodklok over 'tsunami aan cyberaanvallen'”, lees je ’s ochtends in de krant.

Je vraagt je af of je je hier als bedrijfsleider zorgen over moet maken. Je bedrijfsnetwerk schuilt achter een firewall en op al je clients draait wellicht anti-virus software. Nietwaar? Maar wat betekent al die drukte in de media toch? De bedrijven die gehackt werden zullen toch ook wel anti-virus software geïnstalleerd hebben? Toch?


2 feb, 2021

Help! De marketingafdeling wil met een Mac aan de slag

Dat Apple apparaten al lang populair zijn bij creatievelingen is niet nieuw. Vandaag horen we de vraag naar MacBooks, iMacs of iPads ook in andere afdelingen weerklinken. Moeilijk, onmogelijk of een fluitje van een cent?


28 juli, 2020

Software installeren en onderhouden voor thuiswerkers

Of het nu gaat over het ter beschikking stellen van nieuwe devices of het onderhouden van je bestaande computerpark, sinds het thuiswerken zijn er enkele zaken fundamenteel veranderd. Recent werden weer enkele gevaarlijke security gaten gedicht in populaire softwareoplossingen in bedrijven. Hoe zijn we zeker dat onze vloot up-to-date en beveiligd blijft?


29 apr, 2020

Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.


23 mrt, 2020

Let bij thuiswerken op met gratis chat-, meet- en clouddiensten

Vanuit verschillende security gerelateerde hoeken komt het advies om voorzichtig om te springen met gratis diensten in deze tijden van (hals over kop) werken op afstand.


12 mrt, 2020

Digitale hygiëne is ook belangrijk!

Naast fysieke maatregelen is het ook belangrijk om ook enkele digitale hygiëneregels onder de aandacht te brengen. Let vandaag op voor overhaaste beslissingen waar je de gevolgen voor later niet van kan inschatten.


17 feb, 2020

Ransomware, traagheid is dodelijk!

Alweer een groot bedrijf, instelling, stad of gemeente getroffen door een cyberaanval. We schrikken niet meer van de berichtgeving en staan er nog nauwelijks bij stil. 


7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers. 


31 okt, 2019

Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?

Een Mac is toch super simpel! Uitpakken, aanzetten, software installeren en werken. Dat klopt. Als we spreken over een eigen toestel, dan werkt deze aanpak prima. Is het toestel echter eigendom van je werkgever, dan moet je toch even opletten!