Support
Contacteer onze helpdesk

Elke werkdag: 9:00 - 17:00

Hulp nodig?

Download onze software voor hulp op afstand:

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

macOS Installer

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers. 

Dit wil zeggen dat er een certificaat mee is opgenomen in de installers van alle huidige versies. Dit is zo voor macOS Catalina (10.15), maar ook voor macOS Mojave (10.14) en macOS High Sierra (10.13). Dat certificaat had als vervaldatum 24 oktober 2019.

 

Dus?

Je eigen kopie van "Install macOS" die je in het verleden had gedownload, gaat na 24 oktober 2019 niet langer werken. Als je de installer start, zal er een controle worden uitgevoerd die oa de integriteit van de installer nakijkt, en dus ook de geldigheid van het certificaat.

Heb je ooit installers verpakt in een FileWave fileset, Munki- intune- of Jamf package, zal je deze dus moeten vernieuwen.

 

Nieuw in macOS Catalina

In het verleden was het nogal een gedoe om aan de juiste installers te komen. Enkel via de juiste URL’s kon je rechtstreeks downloaden van het distributienetwerk van Apple maar die URL’s wisselden wel eens van locatie.

In macOS Catalina is er een nieuwe functionaliteit opgenomen in de command line versie van softwareupdate. Je kan met het argument --fetch-full-installer de volledige installer downloaden. Belangrijk is dat je dit uitvoert op een computer die al voorzien is van macOS Catalina (10.15).

Met volgende commando’s haal je dus de respectievelijke versies van "Install macOS" op:

softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 10.15
softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 10.14.6
softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 10.13.6

 

Oudere versies van macOS – of Mac OS X zoals we toen moesten zeggen, kan je bekomen via:

Mac OS X 10.10 Yosemite
Mac OS X 10.11 El Capitan
macOS 10.12 Sierra

Eerder verschenen

7 jan, 2020

Je Mac in Microsoft Intune

In een vorige blog vroegen we ons af: “Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?”. Dat het nodig is werd al snel duidelijk, maar wat komt er nu allemaal bij kijken?


31 okt, 2019

Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde "signed" versies van zijn installers. 


31 okt, 2019

Zijn beheerde Mac's écht nodig vandaag?

Een Mac is toch super simpel! Uitpakken, aanzetten, software installeren en werken. Dat klopt. Als we spreken over een eigen toestel, dan werkt deze aanpak prima. Is het toestel echter eigendom van je werkgever, dan moet je toch even opletten!


28 okt, 2019

Ernstig datalek bij Adobe: Waar moeten we op letten?

Zaterdag 26 oktober 2019 werd bekend dat eerder deze maand een veiligheidslek werd ontdekt waarbij gegevens van Adobe gebruikers publiek beschikbaar waren. 


14 okt, 2019

macOS Catalina: Are you ready?

Wat doe ik nu best, updaten of toch nog even de kat uit de boom kijken?


3 sept, 2019

Microsoft OneDrive op Mac

Microsoft OneDrive is een applicatie met bijbehorende cloud opslag. Gebruik je Office 365 of Microsoft 365, dan heb je nagenoeg altijd OneDrive beschikbaar in jouw licentie.


20 aug, 2019

Lijkt je Mac steeds trager te worden?

We horen het wel vaker bij klanten: "Mijn Mac wordt precies een beetje trager". Hoewel het een subjectief gegeven is, zit er vaak toch een kern van waarheid in. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we ermee omgaan?


7 aug, 2019

Wat doet Apple om jouw Mac veilig te houden?

De laatste jaren worden we om de oren geslagen met woorden als malware, cryptolockers, virussen, phishing, … Data is tegenwoordig meer waard dan goud.


25 juli, 2019

Apple Mail als alternatief voor Microsoft Outlook

Microsoft heeft met haar Office365 een sterk pakket dat al geruime tijd voor Apple gebruikers beschikbaar is. Microsoft Outlook is vaak de toepassing die naar voor wordt geschoven voor het verwerken van je e-mails en het uitvoeren van andere taken. Apple Mail is een alternatieve oplossing met ook enkele sterke voordelen.


12 juli, 2019

Meten is weten. Wat is de status van mijn computerpark?

Wie de gespecialiseerde media volgt, weet dat er recent weer een aantal zogenaamde "zero-days" ontdekt zijn bij enkele populaire browsers. Een zero-day is een security probleem dat actief misbruikt wordt en waarvoor nog geen oplossing of patch beschikbaar is.