De toekomst van USB-C

Een domme keuze of is Apple pionier?

Apple kiest voor haar MacBook (Pro) resoluut voor USB-C technologie. Een vreemde, en volgens sommigen een egoïstische keuze, maar volgens Apple een weloverwogen beslissing om plaats te besparen. 

Hoewel dit in eerste instantie beperkingen lijken, zijn we ervan overtuigd dat het in de toekomst bevrijdend zal werken.

Ooit was er een generatie die in zijn auto audio cassettes had liggen om muziek te beluisteren. Later werden die vervangen door CD’s. Maar de compartimenten in deuren en het dashboardkastje lag vol met cassettes en CD’s. Nu verbind ik mijn iPhone door middel van Bluetooth met de radio en beschik ik dankzij Apple Music of Spotify over zowat elk album, van elke artiest, op elk moment, zonder dat mijn auto er slordig  bij ligt. En dankzij streaming providers zoals Netflix, AppleTV, HBO,… hebben we geen kasten vol Dvd’s en Blu-ray’s meer nodig.

Niemand vindt verandering leuk, maar zodra we er in mee gaan, merken we vaak de voordelen en het gebruiksgemak.

De overgangsfase met adapters

Als USB-C de standaard wordt, dan zullen al snel USB sticks met een USB-C aansluiting ook de standaard worden. Ook monitoren worden vaker door middel van USB-C aangesloten. En verder zijn de meeste toestellen zoals printers, muizen en toetsenborden gewoon eenvoudiger in gebruik als je ze wireless kan verbinden (en opladen via USB-C).

Als je presentaties geeft herken je vast de VGA aansluiting nog wel. VGA voor beeld is al zo oud als PS2 voor muis en toetsenbord (wie kent dit nog?). De maximale resolutie die met een VGA aansluiting mogelijk is, is niet aangepast aan de resolutie van de huidige laptops en hun PowerPoint presentatie.

Maar er zijn gelukkig nog adapters (o.a. Dell, Satechi) die USB-C omzetten naar USB 3.0, VGA, HDMI, UTP, SD-Card,.. En al deze aansluitmogelijkheden zijn steeds vaker terug te vinden als 1 oplossing.

En binnenkort verbinden we allemaal draadloos. De technologie is reeds beschikbaar en wordt nu al vaak aangeboden in Smart TV’s, digitale whiteboards, enz.

Conclusie

Als alle fabrikanten het voorbeeld van Apple en Microsoft Surface volgen, dan verdienen ze voorlopig nog een extraatje aan accessoires, maar in de toekomst zullen alle toestellen eenvoudiger en vlotter aan te sluiten zijn en hoeven we slechts 1 kabel mee te nemen als we op reis gaan.

Contacteer ons