Ernstig datalek bij Adobe: Waar moeten we op letten?

Zaterdag 26 oktober 2019 werd bekend dat eerder deze maand een veiligheidslek werd ontdekt waarbij gegevens van Adobe gebruikers publiek beschikbaar waren. 

Het zou gaan om een database waarin persoonlijke gegevens van 7,5 miljoen Adobe Creative Cloud abonnees wordt bewaard. Ondertussen werd het lek gedicht maar het is niet bekend hoe lang de gegevens publiek beschikbaar waren.

Welke gegevens waren beschikbaar?

  • Het e-mailadres
  • Aanmaakdatum van het account
  • Welke Adobe producten in het abonnement werden opgenomen
  • De status van het abonnement
  • De status van de betalingen
  • Het member ID
  • Het land van de gebruiker
  • De laatste login datum
  • Of de gebruiker een Adobe werknemer is

Werd er financiële informatie gelekt?

Omdat voor zover bekend de database in kwestie geen login of financiële informatie bevat zoals VISA of andere creditcard gegevens, is er geen reden om over te gaan tot het blokkeren van betaalkaarten. Een extra controle van de uitgavestaat van deze kaarten is echter nooit een slecht idee. Merk je ongewone verrichtingen, neem dan onmiddellijk contact op met jouw financiële instelling of met Card Stop op het nummer 070 344 344.

Moeten we ons zorgen maken?

Op basis van de beschikbare gegevens is er geen reden tot paniek. Wel is een verhoogde waakzaamheid aan te raden. Er is misschien geen onmiddellijk dreiging om creatieve data te verliezen of financieel de dupe te worden, wel is door het lekken van de e-mailadressen een reële dreiging ontstaan. Kwaadwilligen zullen meer dan waarschijnlijk proberen (of reeds geprobeerd hebben) phishing aanvallen uit te voeren. Helaas is dit iets wat nog steeds te veel mensen treft.

Wat is phishing?

Phishing (“vissen of hengelen”) is een vorm van internetfraude waarbij oplichters trachten door middel van valse e-mails en/of websites, nietsvermoedende gebruikers te lokken tot het ingeven van persoonlijk gegevens zoals inlog- en paswoordinformatie, of het invoeren van betaalgegevens. Deze e-mails en websites zijn vaak visueel niet te onderscheiden van legitieme varianten en hierdoor worden veel mensen misleid. Ook het adres van de frauderende websites is vaak bijna niet te onderscheiden van de officiële websites en er is vaak slechts 1 leesteken of karakter veranderd.

Belangrijk is dus dat je nooit klikt op de links aanwezig in deze mails maar gebruik maakt van de officiële gekende URL’s. Vaak probeert men ook gebruikers in “de val te lokken” door valse boodschappen te gebruiken zoals een bericht dat hun abonnement weldra zal vervallen en hun data gewist wordt tenzij ze opnieuw inloggen om hun gegevens te valideren. Door middel van het creëren van een angstsfeer probeert men personen in de val te lokken. Men zal de lek van Adobe waarschijnlijk ook als excuus gebruiken om gebruikers te vragen opnieuw in te loggen en hun paswoord te veranderen door op de bijgeleverde link te klikken. Extra waakzaamheid is dus geboden wanneer je dergelijke mails ontvangt.

Ben jij slachtoffer geworden van internetfraude, leg dat altijd klacht neer bij politie. Verzamel steeds zoveel mogelijk bewijzen om jouw dossier aan te vullen.

Meer info? https://www.safeonweb.be

Wil je weten hoe eenvoudig jij om de tuin te leiden bent, doe dan hier de phishing test: https://www.safeonweb.be/nl/doe-de-phishingtest

Bron: https://thehackernews.com/2019/10/adobe-database-leaked.html

Contacteer ons

Je dient marketing-cookies te accepteren om dit formulier te kunnen gebruiken.