Je kent dat wel, de marketingafdeling wil een nieuwe versie van Adobe Creative Cloud of je wil de ganse firma laten overstappen op de laatste versie van Microsoft Office. Je wil dit natuurlijk goed aanpakken want als de nieuwe release niet voldoet aan de verwachtingen hoe schakel je dan terug?
Bezint eer ge begint!
Weet dat de laatste updates soms ook aanpassingen aan de “achterkant” vereisen. Om veiligheidsredenen ondersteunen de recente versies van macOS geen fileserver connecties meer via SMBv1. Jouw fileserver moet dus ook zo geconfigureerd worden.
Het is allemaal niet zo moeilijk zolang ze beide maar op elkaar afgestemd zijn.
Ik heb me geïnformeerd, wat nu?
Je kan best de updates eerst op één toestel testen en zien of dit geen conflicten geeft of een hele reeks andere noodzakelijke aanpassingen introduceert.
Maak allereerst een back-up van je toestel. Het is immers niet altijd eenvoudig om terug te schakelen naar een vorige versie van Adobe, MS Office, of macOS aangezien zij vaak enkel de laatste versie beschikbaar stellen op hun websites.
De software is goedgekeurd, hoe krijg ik deze nu op alle Apple toestellen?
Dit kan het makkelijkst centraal gestuurd worden via device management. Dit is de tool die het eigenlijke werk gaat uitvoeren. Je Mac’s communiceren met je device management server en ontvangen de nodige instructies, installers en configuraties. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken op dit vlak. Doe je dit vanop een eigen server, of maken we gebruik van een cloud dienst? Het hebben van een tool is niet voldoende, deze moet ook correct gebruikt én onderhouden worden. Jouw medewerkers willen immers zo snel mogelijk die nieuwste versie van hun software en macOS gaan gebruiken. Ga je zelf investeren in de kennis die nodig is of laat je het specialistenwerk aan andere partijen over?