Wie de gespecialiseerde media volgt, weet dat er recent weer een aantal zogenaamde “zero-days” ontdekt zijn bij enkele populaire browsers. Een zero-day is een security probleem dat actief misbruikt wordt en waarvoor nog geen oplossing of patch beschikbaar is.
Bij Allington volgen we diverse bronnen en ondernemen actie voor onze klanten. We patchen van zodra er een patch of update beschikbaar is, en informeren de betrokken partijen. Na de actie volgt tenslotte de opvolging.
De uitdaging
Softwarefabrikanten brengen op geregelde tijdstippen updates uit. Deze kunnen functionele verbeteringen bevatten, foutjes of zogenaamde bugs oplossen, security lekken dichten en zoveel meer. Die updates uitrollen over je computerpark is een technisch gegeven. Je kan dit manueel uitvoeren of er “een systeem” voor gebruiken. Aan systemen geen gebrek, de kennis om ze te bedienen kan je vergaren en je bent vertrokken. Toch merken we vaak dat eens een systeem geïmplementeerd is, de opvolging vaak te wensen overlaat. En dit zorgt voor onduidelijkheid bij de collega’s. Moeten we deze update zelf installeren? Doet de IT-afdeling dit voor ons? Is er een kans dat het installeren van net die ene update iets anders stuk maakt? Updates testen is een wezenlijk deel van de job, maar wie voert de testen uit? Don’t fix it if it ain’t broken. Niet?
Updates wanneer het jou uitkomt
Bij Allington vinden we dat een computer zo up-to-date mogelijk moet zijn, rekening houdend met de compatibiliteit tussen verschillende applicaties, en het functionele gebruik ervan. Een update die voor issues zorgt, gaan we bij voorkeur nog niet installeren. Wij volgen op welke updates er voor je toepassingen beschikbaar zijn, testen ze uit en zorgen er tenslotte voor dat ze geïnstalleerd worden op jouw computers. Bovendien doen we dit op het moment dat het voor jouw collega’s past. Na het beschikbaar stellen van een update volgen we op of deze effectief geïnstalleerd werd, of dat er zich toch een onverhoopt probleem voordeed. De interactieve rapportering overlopen we op geregelde tijdstippen met de klant, of de verantwoordelijke bij de klant.
Ben ik up-to-date en beveiligd?
Dat blijkt uit de rapportering. In onderstaande afbeelding zien we een duidelijk overzicht van alle gewenste toepassingen. Welke versies zijn er momenteel in gebruik? Wie is al up-to-date en wie nog niet? Waar was er een issue en waar moeten we ingrijpen? Duidelijkheid troef. Ieder ‘vakje’ is een individuele computer. De verschillende kleuren geven de status van de installatie weer. Alle details zijn beschikbaar om snel en effectief te handelen.
Inzicht in de – voor jou relevante – parameters
Naast de standaard rapportering die een overzicht toont van alle versies van en alle toepassingen die er in gebruik zijn, kunnen er ook andere parameters in kaart worden gebracht. Welke computers hebben al dan niet schijfencryptie geactiveerd? Wat is de conditie van de ingebouwde batterij? Zijn alle computers gekoppeld aan de gewenste servers of in het juiste domein? Hoeveel gebruikers zijn er ingelogd en beschikken ze al dan niet over administrator rechten? Er zijn tal van factoren waar je misschien inzicht in wil krijgen.
Wil jij ook computers die betrouwbaar, veilig en up-to-date zijn? Wil jij ook een interactieve weergave op de status van jouw computerpark?