Terug op kantoor werken

Binnenkort mogen we terug vanop kantoor werken. Niet alleen social distancing is dan belangrijk maar ook digitale hygiëne is een aandachtspunt.

Nadat we enkele weken geleden met z’n allen hals over kop van thuis uit zijn beginnen werken, kunnen we nu gelukkig uitkijken naar het moment dat we terug naar kantoor mogen. De zogenaamde exit strategie is in volle voorbereiding en vanuit het standpunt van het bedrijf kunnen we spreken van een re-entry strategie.

Hygiëne zal een belangrijk aandachtspunt zijn, dat is al wel duidelijk, maar besteed jij ook voldoende aandacht aan de digitale hygiëne?

Als de beveiliging van jouw bedrijfsnetwerk vooral gericht is op perimeter security, zeg maar grenscontroles, hou er dan rekening mee dat de computers die de voorbije periode van thuis uit zijn gebruikt, besmet terug binnen kunnen komen. Kan je garanderen dat deze computers de afgelopen weken voldoende beveiligd en up-to-date waren? Zijn ze enkel voor professionele doeleinden gebruikt of ook voor andere zaken?

Perimeter security, bijvoorbeeld jouw firewall, gaat de communicatie tussen een besmette computer en jouw server niet inspecteren of beveiligen. Hierdoor heeft een besmette computer vrij spel binnen jouw bedrijfsnetwerk en kunnen andere computers en zelfs jouw servers aangetast worden.

Het laatste wat we nu nodig hebben is één of andere cryptolocker die al jouw bestanden gaat versleutelen, en om losgeld komt vragen, niet?

Samen met onze klanten hebben we al verschillende strategieën bedacht en uitgewerkt. Voor klanten waar de installatie en inrichting van de computers verregaand geautomatiseerd is, kiest men er soms voor om de computers te wissen voordat ze terug op het bedrijfsnetwerk worden toegelaten. Andere klanten kiezen er dan weer voor om de computers aan een grondige controle te onderwerpen en waar nodig te “ontsmetten”. Die laatste strategie is trouwens behoorlijk tijdrovend en vereist vaak ook manuele handelingen.

Misschien is dit de uitgelezen kans om ook jouw perimeter security om te vormen naar een slimmere aanpak of om de processen voor het installeren en inrichten van uw computers te automatiseren. Allington staat klaar om je hiermee te helpen.

Contacteer ons