Waarom werken mijn macOS installers niet meer?

Iedereen die zelf een kopie van “Install macOS xyz.app” bijgehouden heeft, mag zijn of haar to-do lijstje aanvullen. Apple gebruikt al een tijdje zogenaamde “signed” versies van zijn installers. 

Dit wil zeggen dat er een certificaat mee is opgenomen in de installers van alle huidige versies. Dit is zo voor macOS Catalina (10.15), maar ook voor macOS Mojave (10.14) en macOS High Sierra (10.13). Dat certificaat had als vervaldatum 24 oktober 2019.

Dus?

Je eigen kopie van “Install macOS” die je in het verleden had gedownload, gaat na 24 oktober 2019 niet langer werken. Als je de installer start, zal er een controle worden uitgevoerd die oa de integriteit van de installer nakijkt, en dus ook de geldigheid van het certificaat.

Heb je ooit installers verpakt in een FileWave fileset, Munki- intune- of Jamf package, zal je deze dus moeten vernieuwen.

Nieuw in macOS Catalina

In het verleden was het nogal een gedoe om aan de juiste installers te komen. Enkel via de juiste URL’s kon je rechtstreeks downloaden van het distributienetwerk van Apple maar die URL’s wisselden wel eens van locatie.

In macOS Catalina is er een nieuwe functionaliteit opgenomen in de command line versie van softwareupdate. Je kan met het argument –fetch-full-installer de volledige installer downloaden. Belangrijk is dat je dit uitvoert op een computer die al voorzien is van macOS Catalina (10.15).

Met volgende commando’s haal je dus de respectievelijke versies van “Install macOS” op:

softwareupdate –fetch-full-installer –full-installer-version 10.15
softwareupdate –fetch-full-installer –full-installer-version 10.14.6
softwareupdate –fetch-full-installer –full-installer-version 10.13.6

Oudere versies van macOS – of Mac OS X zoals we toen moesten zeggen, kan je bekomen via:

Mac OS X 10.10 Yosemite
Mac OS X 10.11 El Capitan
macOS 10.12 Sierra

Contacteer ons

Je dient marketing-cookies te accepteren om dit formulier te kunnen gebruiken.