Wat doet Apple om jouw Mac veilig te houden?

De laatste jaren worden we om de oren geslagen met woorden als malware, cryptolockers, virussen, phishing, … Data is tegenwoordig meer waard dan goud.

Bewust omgaan met deze bedreigingen en voorzichtig zijn is de boodschap. De eindgebruiker is en blijft nog steeds de zwakste schakel in de beveiliging van data. Maar welke inspanningen levert Apple om jouw toestel zo veilig mogelijk te houden?

Apple besteed heel veel aandacht aan de veiligheid en de bescherming van haar OS, software en data. Dit doet Apple door verschillende lagen van beveiliging in te bouwen.

Sandboxing

Standaard heeft een applicatie die geïnstalleerd staat op jouw systeem toegang tot een heleboel data en persoonlijke informatie. Applicatiebouwers met slechte bedoelingen zouden op deze manier gegevens van jouw toestel kunnen kopiëren. Doormiddel van Sandboxing hebben deze applicaties enkel toegang tot de bestanden die zij nodig hebben. Heb je vanuit de ene applicatie toegang nodig tot data die toehoort aan een andere applicatie, moet je die toegang expliciet verlenen.

File Quarantine

macOS bevat een quarantainefunctie, die een waarschuwing weergeeft wanneer je een item probeert te openen dat is gedownload van het internet. Alle applicaties in macOS zijn quarantaine-aware en markeren een bestand voor quarantaine als ze het bestand niet vertrouwen. Het is dan aan de gebruiker om het bestand wel of niet te vertrouwen en te kiezen voor openen of deleten. Zoals eerder al gemeld, de eindgebruiker is de zwakste schakel, maar Apple geeft je wel een waarschuwing.

Malware detectie

Apple beveiligt macOS door een lijst van bekende kwaadwillende software bij te houden. Als je probeert om software te openen die in deze lijst staat, geeft macOS een waarschuwing die suggereert dat je het item naar de prullenbak verplaatst en de malware rapporteert aan Apple om andere gebruikers te beschermen. De lijst met schadelijke software wordt automatisch bijgewerkt met de macOS-software-update.

System Integrity Protection

System Integrity Protection beter bekend als SIP voorkomt dat malafide softwarewijzigingen kan aanbrengen aan beveiligde bestanden en mappen. Het beschermt met andere woorden de integriteit van jouw systeem.

Execute disable

Beschermt het geheugen in je Mac tegen aanvallen. De processor voorkomt dat een virus haar werk kan doen vanuit het geheugen door per applicatie te bepalen welk deel van het geheugen zij mogen gebruiken.

Library Randomization

Zorgt ervoor dat kwaadwillende opdrachten hun doelen niet kunnen vinden door bepaalde data regelmatig te verplaatsen.

Filevault Disk encryption

Je kan FileVault gebruiken om jouw opstartschijf te beschermen. Door deze optie te selecteren gaat macOS jouw opstartschijf encrypteren en beveiligen met een wachtwoord. Niemand kan je Mac opstarten zonder dit wachtwoord. Dit is niet hetzelfde als inloggen in macOS want dan is je Mac al opgestart. Encryptie zorgt ervoor dat jouw data onleesbaar is zonder het juiste wachtwoord (encryptiesleutel). Zelfs al steelt men je Mac dan is en blijft je data onleesbaar.

Als je FileVault activeert, zie je eenmalig je recovery key. Dit is de reservesleutel zeg maar. Sla deze (analoog) op. Heb je een MDM-server, beschikt deze vaak over de mogelijkheid om je recovery key op een veilige manier door te sturen en op te slaan. Ook als je recovery key aangepast is.

Bij de nieuwe Apple toestellen met een T2 processor zijn de bestanden op je opstartschijf automatisch al geëncrypteerd. Het activeren van Filevault zorgt er dan nog voor dat dit ook beveiligd is met een wachtwoord.

Updates

Je Mac zou altijd up to date moeten zijn. macOS updates verbeteren de stabiliteit, performantie en veiligheid van je toestel. Denk maar aan de lijst met malware die aangevuld wordt met elke macOS update.

Je hebt een administrator account nodig om updates uit te voeren op je Mac, hoewel dit voor beheerde omgevingen kan opgevangen worden met behulp van client management software.

Om te voorkomen dat de frequentie en uitvoering van belangrijke updates beslist wordt door de eindgebruiker, dwing je dit best af met centraal beheer zodat je controle over de updates van jouw toestellen hebt. Door middel van rapportering kan je zien welke toestellen al dan niet up to date zijn.  Updates kunnen gepushed worden vanuit de Client Management Console zodat de toestellen van alle werknemers tegelijk voorzien worden van de juiste versie.

Contacteer ons