Zijn beheerde Mac’s écht nodig vandaag?

Een Mac is toch super simpel! Uitpakken, aanzetten, software installeren en werken. Dat klopt. Als we spreken over een eigen toestel, dan werkt deze aanpak prima. Is het toestel echter eigendom van je werkgever, dan moet je toch even opletten!

Activation lock

“Activation lock” is een functionaliteit die we al langer kennen in de iOS en iPadOS wereld. Je bent ingelogd met je AppleID en het apparaat werd daaraan gekoppeld. Er zijn nog enkele bijkomende voorwaarden, maar die leiden ons te ver voor dit stuk.

Zou op een later moment je toestel gestolen worden, dan kan het niet opnieuw in gebruik worden genomen zonder dat de “nieuwe gebruiker” je AppleID en het bijbehorende paswoord kent. Een prima beveiliging en een effectieve maatregel om diefstal van je iPhone of iPad te ontmoedigen. Activation lock is nu ook beschikbaar op je Mac.

MDM, van luxe naar noodzaak

MDM, in het Apple ecosysteem een acroniem voor Mobile Device Management, kan ervoor zorgen dat je als rechtmatige eigenaar van een Mac, de activation lock kan “clearen”. Met andere woorden, je kan een toestel dat vraagt om unlocked te worden door de vorige gebruiker, toch nog unlocken mits je je voorzorgsmaatregelen genomen hebt in de vorm van MDM enrollment. Je computer moest dus al met je MDM-server praten en een zogenaamde Activation Lock Bypass Code doorgeven aan je MDM-server. Enkel op die manier kan je nog toegang krijgen tot je toestel.

Volgende stappen

Ben je niet zeker of je toestellen in Activation Lock zitten (of gaan zitten in de toekomst)? Wil je je investering beschermen, of vereist je beleid dat je als organisatie al dan niet toegang moet kunnen krijgen tot data na het vertrek of ongeluk van een medewerker? Zorg dan zeker dat je je voorzorgen neemt en je toestel koppelt met één van de vele mogelijke MDM-oplossingen. Verifieer zeker of je gekozen MDM-oplossing beschikt over de mogelijkheid om de nodige Activation Lock Bypass Code te verzamelen en op een veilige manier op te slaan. Hulp nodig of eens van gedachten wisselen?

Contacteer ons